Gammeldags vs. Digital fremkalling

Mange profesjonelle fotografer velger å fremdeles fremkalle bildene på den gamle måten. Dette blir stadig vanskeligere ettersom utstyret mangler, men det er de som klarer å få frem utrolige bilder med gammeldags, ikke digital fremkalling.

Gammeldags fremkalling

Den gammeldagse, eller tradisjonelle fremkallingen benytter seg av negativer. Det vil si at når man tar et bilde så blir bildet overført til et spesielt format som er et negativt. Det bildet som overføres til negativet har motsatte farger sammenlignet med et vanlig bilde. Så må dette igjen overføres til vanlig papir og da med de rette fargene.

Måten en fotograf gjør dette på er å velge forskjellige medier, flere fremkallingsvæsker som sikre at fargene er korrekte i forhold til hva fotografen ønsker. De har muligheten til å velge forskjellige typer væsker i løpet av fremkallingsprosessen. Dette gir forskjellige effekter, på samme måte som digitale filtre.

Mer kontroll

Mange fotografer, spesielt når de digitale filtrene og mulighetene var få, mente de kunne få mye mer ut av et bildet ved å bruke de gammeldagse metodene. Etter hvert som de digitale metodene ble bedre, så har mange blitt mer positive. De ser at de digitale formatene gir fotografene den ønskede kontrollen.

Å fremkalle manuelt er en utdøende kunstform, men det er fremdeles en rekke fotografer som holder dette i livet og som foretrekker det uttrykket denne metoden gir.

En gammeldags følelse

Det er helt klart at man kan se forskjellen på et fotografi som er fremkalt manuelt sammenlignet med digital. De digitale fotografiene, selv når man bruker mange forskjellige filtre, vil alltid ha en moderne tvist. Det er noe udefinerbart som skiller et digitalt fotografi fra et analogt fotografi.

Digital er fremtiden

Det er helt klart at digitale bilder er veien å gå. Det er utfordringer knyttet til dem, som med alle andre fremskritt samtidig som det er mange fordeler. Spesielt hobbyfotografer jubler over alle mulighetene som de digitale bildene tilbyr.

De digitale bildene gjør det mulig å se bildet hele tiden og man kan holde følge med hvordan filtrene påvirker bildekvaliteten. Man kan leke seg med lyssettingene, med fargekombinasjonene, med skarpheten og uklarheten. Mulighetene er mange og avhengig av hvor avanserte filtre man har og hvor mye man er villig til å betale for, så kan man gjøre utrolig mye med bildet.

Flere muligheter for å få ut det ferdige produktet

Det er mange forskjellige måter å få fremkalt bildene. Man kan få dem ut som vanlige, tradisjonelle bilder. Eller man kan få dem ut som et stort bilde på et lerret. Det kan skrives ut som et tapet man kan henge på veggen. Med så mange muligheter så er det ikke rart at folk foretrekker digitale bilder.